RMIT Building 100 Plaza Additions by OPENWORK

 
The timber is seat height at its edges and rises as a landform in its centre, creating permission to sit and linger or to sprawl and gaze upward.
— From the landscape architects

Project Information

Landscape Architects _ OPENWORK _ @_openwork
Location _ Melbourne, Victoria
Year _ 2019
Photo _ Peter Bennetts _ @peterbbennetts

 
 
 
 

Click or tap to view the gallery

 

Landscape Architect’s Statement

“The Building 100 project is a an essay in how little might be done to effect change in the behaviour of a public space and how a single intervention in a singular space might create an itch for occupation. The project brief from RMIT was to provide a piece of furniture that created containment to the plaza space and that changed the way the space was able to be used. Conscious of acknowledging the characteristic design language and restraint of the space, but also critical of its ability to invite or hold the body, we decided to create a doppelganger in the plaza – an entity that was the same, but different. The planimetric form of the piece is a 1:1 copy of the imperfect 9m circle paving motif on Sean Godsell’s existing plaza. This new or companion version is freed from the ground plane, floating above the paved surface and its material has changed from bluestone to timber. The timber is seat height at its edges and rises as a landform in its centre, creating permission to sit and linger or to sprawl and gaze upward. Spark Furniture prepared working and shop drawings for each of the 434 uniquely CNC machined and curved timber battens and  for the steel frame, which is asymmetrical and has no repeat components. A 3D point cloud scan of the as-built plaza surface was made by RMIT faculty. This scan allowed the manufacturing of the piece to be done in South Australia to a tolerance of 5mm and for its installation on site to be completed in just three days.”

See more of OPENWORK;
www.openwork.info

 
 

Popular Projects

Watch these Videos