Kerferd by Whiting Architects

Creating a home is a very personal thing and this house is a great reflection of its owners. Furniture, decoration and artwork sits comfortably within its context and is no more than it needs to be.
— From the architects

Architects _ Whiting Architects _ @whitingarchitects _ www.whitingarchitects.com
Project Type _ Residential
Location _ Melbourne, Victoria
Photo _ Sharyn Cairns _ @sharyncairns

Published with BowerBird

 
 
 
 
 

From the architects _ “A ‘holiday house in the city’. We aimed to infuse the relaxed ‘weekender’ atmosphere, into an urban family home. The interior plays on primal themes of comfort and nesting, with texture and warmth foremost. Archetypal primary forms enable us to relate on a subconscious level putting us at ease instantly

Concept – a child’s drawing of a house. A utilitarian building : workshop or barn. Primary forms. Simple geometry. Aimed to capture informality of a holiday place, nothing precious, merely simple & practical. • Interior planning minimal • no doors or corridors - no wasted space • walls paneled and robust, spaces just what they need to be. • Sustainable materials ; recycled plastic joinery kitchen doors – no painting or maintenance, salvaged bricks from demolition/reused, • Budget limitations drove need to source items in innovative ways • Use of 1930s vintage doors - high impact • Stainless steel bench from commercial kitchen remodel, • Handmade knitted seat pads and rugs, • Inserted windows in top floor allows northern light/ views, • Butlers pantry hides working elements; incorporates office/laundry • One minimal flight to low mezzanine study space - under desk internal glazed visual link to living area below. • Steps to window box day bed area adjacent master bedroom means arrival to main bedroom via these ‘transition spaces’ – no bedroom door required • Robe concealed behind bedhead box. • Ensuite accessed behind operable wall panel, • ‘barn-door’ reveals internal glazing/views from bath - personalization of privacy. • Central open kitchen eating area with oversized table and stepdown one side as bench space • simple efficient combustion fire-place

We looked to resolve budget restrictions and conceptual frameworks in innovative ways. Vintage doors and repurposed elements were sourced, materials re-used and the design was reworked to accommodate this. Every inch is dedicated and useful. Doors and corridors are eliminated. Views from unexpected areas allow light and connectivity without inhibiting privacy. Kitchen/dining are merged through a step down at the dining table edge - an example of the ‘multi-purposing’ of space. The butlers pantry hides kitchen mess and seamlessly incorporates the fridge, laundry, a desk. Unexpected private seating nooks intersperse adding diversity, allowing separation when required. This is a ‘practical’ and informal home. The type and quality of space is what is important. Creating a home is a very personal thing and this house is a great reflection of its owners. Furniture, decoration and artwork sits comfortably within its context and is no more than it needs to be.”

 
 
 
 

Popular Projects