Kensington Lighthouse by TANDEM Design Studio

 
Natural materials, chosen for their texture and propensity to age gracefully, articulate major elements creating a palette of hardwood timber frames, timber panelling, honed concrete, timber-framed glazing and translucent polycarbonate.
— From the architects

Project Information

Architects _ TANDEM Design Studio
Location _ Kensingston, Victoria
Photo _ Sonia Mangiapane

Published with BowerBird

 
 

Click or tap to view the gallery

 

Architect’s Statement

“The overwhelming condition of this project’s dense, mixed use urban site was its severely limited access to sunlight.  The northern neighbour’s 4 meter high cliff-like wall runs along the boundary while the southern neighbour’s existing north facing windows required access to light.  As a consequence passive solar and thermal design principles inform the building’s spatial and formal resolution. 

The link – a linear element matching the neighbouring wall and containing circulation and services – was created on the northern boundary, exaggerating the cliff-like quality of the northern edge.  Platforms were established; some anchored on the ground, others floating up against the link.  Finally, two sun shells were introduced, enclosing the platforms.  Peeping over the link, the sun shells capture sunlight, reflecting it inside -and establishing the necessary temperature differential for cross ventilation. 

The west sun shell – closest to the street – defines a two storey volume and contains living, kitchen, dining, study, bathroom and guest bedroom.  The eastern sun shell -located across the courtyard, adjacent a laneway and above the carport – houses master bedroom and ensuite. The sun shells form the  roof and south façade.  The north, east and west walls are clad in timber framed glass and translucent polycarbonate,  framing views and admitting light while preserving privacy.  The translucent skin captures shadows of neighbouring trees, passing clouds and filtering light to the interior.  

Interior space and architectural expression are completely interdependent, maximising the volume of the house yet articulating separate zones through spatial variety.  Low, intimate spaces are created for the lounge and kitchen while a contrasting soaring space is created above the dining table, encapsulating the study and leading to the courtyard. Outside spaces are drawn into the interior through extensive use of large openings – the courtyard doubles as an al fresco dining space, the street side garden can be opened to the lounge, doors from master bedroom overlooking the courtyard create a Juliette balcony and the windows in the southern façade draw in the fence side garden lane. 

The width of a roof sheet acts as an overarching module for the sun shell design.  The spacing of timber portal frames, window widths and interior timber panels all follow this module, creating regular sizes for many components. Decorative possibilities were identified and exploited within the underlying rationale – therefore the heights of windows, lengths of veneered panel and the colours of the roof sheet varied – breaking the unity of larger surfaces.  In this framework the decorative impulse of the fretwork of surrounding workers’ cottages was reinterpreted – continuing the theme of contextual specificity underpinning this house. 

The material and detailing reflects the project’s pragmatic approach to construction.  The primary timber portal frame and its expressed steelwork correspond to manhandled-able elements – eliminating a crane – and bolted into position through t-joints, v-joints and curved brackets. Natural materials, chosen for their texture and propensity to age gracefully, articulate major elements creating a palette of hardwood timber frames, timber panelling, honed concrete, timber framed glazing and translucent polycarbonate.”

 
 
 
 

You Might Also Like