House Burch by THOSE Architects

To the rear was added a new two-storey volume – mostly hidden from the street behind the original house, with only the top peeking over the existing roof line. It hints at “more” but does not reveal what…
— From the architects

Architects _ THOSE Architects _ @thosearchitects _ www.thosearchitects.com.au
Location _Byron Bay, New South Wales
Photo _ Luc Rémond _ @lucremond
Styling _ Alex Bennett Design _ @alex_bennett_design

 
 
 
 
 

From the architects _ “Designing for the realities of a sub tropical climate – with its harsh sunlight, summer heat and oppressive humidity, winter chills, damp, corrosive air borne salt, high rainfall and occasional tropical storms and fierce winds– requires a deep understanding of the micro climate and the landscape, and how both can be used to create an efficient, functional and delightful place to live. 

This new family house in Australia’s Byron Bay, designed by THOSE architects for a young family with their clan of young children, demonstrates how climate can be harnessed to best effect. Distinctly different in form and structure from the local beachside architectural vernacular, its design turns climate challenges to advantage, creating a light filled, generous home that stays cool in the summer and warm in the winter, encourages sea breezes to flow through, and connects every room to the outside, either visually or functionally, or both. 

As Simon Addinall, co-director of THOSE, says “Byron is still a coastal town at heart. The local architecture tends to be more ‘nests’ than ‘caves’ - so our work, which is essentially about volume and forms, stands out. We apply the same design principles here as we do in our urban sites in Sydney, or inland, however, different climates produce quite different responses. Summer is long in Byron. You need covered all weather rooms, not just pretty balconies – the sun is far too hot to be unsheltered.”

Here, the architects have achieved this by turning the floor plate on its side, opening it to the north and connecting all spaces via a large courtyard that joins old and new parts of the house, and links all internal spaces to the outside. Lush indoor plants and a palette of natural materials further blur the boundaries between inside and outside, and transcend the essentially suburban character of the site. 

“Firstly, we identified the ideal locations on site to position the outdoor spaces in response to the passage of the sun. We then arranged the plan and developed the section to ensure strong connections between inside and outside, public and private space” says co-director Ben Mitchell.

The site is typical of the area, both relatively long and narrow measuring 16m X 40m, with a East/West orientation. Being this close to the beach means it benefits from the cooling NE sea breezes in summer. 

The original dwelling was a typical 1980’s mass produced brick house – not at all charming, with its ugly mid brown brick, tiled roof, tiled floors and cheap aluminium windows. Its aesthetics, siting and layout were poor, showing no respect for location, site, geography or local micro-climates. However, it was well built, with double brick walls and an on ground slab.

The decision was taken to retain part of the original dwelling at the front of the block, and to use it to house the children’s bedrooms and service areas of the home – bathrooms, laundry and storage.

A generous courtyard acts as the “connector” for the whole house – all spaces open onto or access it. The bedrooms on the southern side of the house can all access the courtyard through breezeway/main hallway, whilst the other bedrooms open directly onto it – likewise the living areas. It means the kids and parents can be in separate parts of the house, yet still connected and close.

To the rear was added a new two-storey volume – mostly hidden from the street behind the original house, with only the top peeking over the existing roof line. It hints at “more” but does not reveal what…

The addition hugs the southern boundary, creating a generous, north facing courtyard. The lower floor contains a new living/dining/kitchen space that opens out onto the large north facing courtyard with a pool on the western edge – protected from the fierce afternoon sun. 

Above is the main bedroom suite for the parents – bed, walk-in-robe and ensuite. A bank of casement windows open to the NE to capture the prevailing summer sea breezes. Its form is a direct extrapolation of the local council setback controls, yet creates a subtle, sculptural form for the upper floor main bedroom.

Overall, the house is modest in size, and contains only what is needed – no excess.”

 
 
 
 

Popular Projects