Fairhaven Beach House by John Wardle Architects

 
The spatial journey through the house from arrival to view is choreographed to increase anticipation before reaching the main living space.
— From the architects

Project Information

Architects _ John Wardle Architects _ @johnwardlearchitects
Location _ Fairhaven, Victoria
Year _ 2012
Area _ 430m²
Photo _ Trevor Mein _ @trevormein

Published with BowerBird

 

Click or tap to view the gallery

 

Architect’s Statement

“This nimble beach house enjoys panoramic views over the southern ocean and surf beach.

Located on top of the ridgeline above the Great Ocean Road on the Victorian coastline, the proportions, orientation and dimensions of windows are tailored to particular views and to reveal internal spaces.

Our design process is akin to scenography, cutting together sensory and spatial experiences to frame the theatre of inhabitation within. The spatial journey through the house from arrival to view is choreographed to increase anticipation before reaching the main living space. As you step beneath a cantilevered study into a dramatic vertical entry space, you become acutely aware of a number of twists and folds along its length that make the transformation into horizontal living space. The main window aperture matches the cinematic proportions of the ocean view.”

See more of John Wardle Architects;
www..johnwardlearchitects.com

 
 

You Might Also Like