Cedar House by JPE Design Studio

 

Cedar House by JPE Design Studio

Editor’s Pick

Unley Park, South Australia, Australia
Words |
JPE Design Studio
Photography | Sam Noonan
Picked by Anthony | 21.10.19


Architect’s Statement

“The form of Cedar House is a simple gesture toward the proportion and profiles of the existing streetscape, allowing the new building to merge with the surrounding array of early 20th century stone houses. The resulting building mass is ‘split’ and manipulated to create a wide central corridor extending from the front gate, through the main house and across the backyard, to finish as a diving platform for the pool at the rear of the property. This central circulation path encompasses the entirely of the site both inside and out, acting as a ‘spine’ that separates the children’s bedroom and bathrooms from the parent’s bedroom and study as well as spatially organising the larger open plan living spaces.

A reserved palette of materials creates a serene minimalist aesthetic. Rendered white plaster on blockwork, exposed off-form concrete, polished concrete floors and bagged white brickwork emphasise the simplicity of the building’s form and internal volumes. Externally is the distinctive charred cedar cladding, selected for its unique aesthetic and texture, longevity, flexibility and sustainability. The cedar boards, which were charred by hand on site work to soften the hard lines of the geometric building mass and allow the house to settle within the surrounding context while still accentuating it’s striking contemporary appearance.

The needs of our client’s growing young family were carefully considered in the programming of spaces. A series of smaller, secluded spaces join and overlook the larger open living areas. A mezzanine reading platform accessed via an oak stair creates an inspiring, secluded space, private but with views and connection to the main living spaces and external landscaping beyond. To the side of the lounge room, two custom made timber cavity sliding doors can be utilised to divide the children’s play/study space, providing an ability to adapt to cater for the family’s changing needs.

The landscape design plays a key role in creating a connection between internal and external spaces. The custom formed, raised concrete path is the physical and visual continuation of the internal corridor concept and as with the internal spaces acts to divide and organise larger portions of space. The rear deck is terraced to link the raised floor level of the main house with the expanse of backyard and planting selections and locations compliment the simplicity of the building form.

Cedar House incorporates a number of sustainable and energy efficient initiatives. Care was taken from the outset to ensure suitability of architectural elements to suit the client’s brief, observe sensitivity to existing trees and to maximise opportunity for environmentally friendly design practices. Extensive onsite rainwater retention, solar energy collection and an energy efficient hydronic floor heating system were considered highly important aspects of the initial design brief.

The external walls of the house are comprised of an insulated reverse brick veneer skin with the distinctive charred cedar cladding to the exterior. Externally cladding the block walls with a breathable timber skin ensures direct sun exposure to heat the heat absorbing blockwork is kept to a minimum, stabilising temperatures internally, maximising efficiency of the internal heating and cooling systems.”

 
 
 
 

Click or tap to view the gallery

 

Project Information

Unley Park, South Australia, Australia
Completion Year _ 2016
Gross Built Area _ 164m2
Designed by JPE Design Studio
Photographed by Sam Noonan
Built by Pascale Construction
Interior designed by Emma Jane Interiors
Structural engineers were Jon Rudd
Services engineers were Lucid Consulting

#TheDesignEmotive

 

Latest Architecture + Design

 


Latest Project Features


Latest An Architect’s Home


Latest 10x3 Episode