Albert Park Extension by MUSK Architecture Studio

 

Albert Park Extension by MUSK Architecture Studio

Editor’s Pick

Albert Park, Victoria, Australia
Words | Anthony Richardson
Photography | Tom Blachford
Picked by Anthony | 13.10.19


The proposal removes the existing sprawling service spaces and inconvenient leftover courtyard of the house, and reorients the living zones of the home to the centre of the block.
— MUSK Architecture Studio

Albert Park Extension by MUSK Architecture Studio explores contemporary living within a rather strong heritage context. The small corner 10 x 20m block of land in Albert Park came with a beautiful red brick and terracotta roofed Edwardian era home, however, despite the beauty, it offered low amenity to the clients.

When designing the alterations and extension, MUSK Architecture Studio removed the sprawling services space and the subsequent leftover courtyard space, then proceeded to move the living space to the centre of the block of land. Large expanses of glazing allowed plenty of light to flood the kitchen and dining space, and the large courtyard central courtyard provides opportunities for entertaining and play.

Complimenting the large central courtyard, a second courtyard provides more light and greenery to the dining room, separated from the main courtyard by a glazed hallway. This glazed hallway connects the new extension to the original Edwardian era home, as well as be a space for the stairs that lead up to the first floor parents retreat. A high brick wall, that is part old and part new, sits at the rear of the site. This wall contrasts with the light interior space, and works will with the mass of the original home.

What is possibly the most striking element is the contemporary aluminium-clad form that is perched above the brick base. This contains the master bedroom, ensuite and dressing room, giving privacy for the parents but also aids in sheltering the courtyard. The materials used internally are kept minimal, with a light concrete floor, white walls and ceilings barring a black-painted feature wall in the dining, and timber joinery and stairs that provides a sense of warmth.

Let us know your thoughts on this home, head to the Instagram post and leave a comment.

 
 
 
 

Click or tap to view the gallery

 

Project Information

Albert Park, Victoria, Australia
Completion Year _ 2018
Gross Built Area _ 164m2
Designed by MUSK Architecture Studio
Lead Architects were Daniel Yusko, Chris Le Pag
Photographed by Tom Blachford
Built by Imperial Builders
Town Planners were SJB
Structurally engineered by MEYER Consulting

#TheDesignEmotive

 

Latest Architecture + Design

 


Latest Project Features


Latest An Architect’s Home


Latest 10x3 Episodes